مقدمهای بر مخازن تحت فشار
مخازن تحت فشار به مخازنی اطلاق میگردد که فشاری بالاتر از اتمسفر داشته باشند. فشار طراحی داخل مخزن از 15psi تا 3000psi متغیر است. اندازه مخازن از مخازن کوچک تا مخازن بسیار بزرگ با ظرفیت 95000 گالن تغییر میکند.
شکل و ساختار مخازن تحت فشار
این مخازن فلزی معمولاً استوانهای یا کروی هستند و برای نگهداری یا انجام فرآیندهای شیمیایی مایعات و یا گازها به کار میروند. آنها توانایی مقاومت در برابر بارگذاریهای مختلف (فشار داخلی، فشار خارجی و یا خلا در داخل) را دارند.
مخازن تحت فشار خارجی
مخازن تحت فشار خارجی در واقع مخازنی هستند که با شرایط خلا کار میکنند و باید برای فشار خارجی طراحی شوند. در غیر این صورت، ممکن است متلاشی شوند.
کاربردهای مخازن تحت فشار
مخازن تحت فشار میتوانند حاوی گستره وسیعی از مواد باشند و در صنایع مختلف مانند صنایع شیمیایی، داروسازی، غذایی، نفت و گاز و پلاستیک به کار میروند. ماده استفاده شده در مخزن و کاربرد آن تعیینکننده فاکتورهایی مانند جنس مخزن، اندازه، شکل، دما و فشار در طراحی مخزن است.
استانداردهای طراحی مخازن تحت فشار
استاندارد اصلی برای طراحی این مخازن، ASME SECTION VIII است که توسط انجمن مهندسین مکانیک آمریکا تدوین شده و هر چهار سال یک بار مورد بازنگری قرار میگیرد. معیار تبعیت از این استاندارد بیشتر بودن فشار داخلی مخزن از 15psi است. کاربرد عمده آنها در صنایع نفت و گاز میباشد.