• null
    مخازن تحت فشار

مقدمه‌ای بر مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار به مخازنی اطلاق می‌گردد که فشاری بالاتر از اتمسفر داشته باشند. فشار طراحی داخل مخزن از 15psi تا 3000psi متغیر است. اندازه مخازن از مخازن کوچک تا مخازن بسیار بزرگ با ظرفیت 95000 گالن تغییر می‌کند.

شکل و ساختار مخازن تحت فشار

این مخازن فلزی معمولاً استوانه‌ای یا کروی هستند و برای نگهداری یا انجام فرآیندهای شیمیایی مایعات و یا گازها به کار می‌روند. آن‌ها توانایی مقاومت در برابر بارگذاری‌های مختلف (فشار داخلی، فشار خارجی و یا خلا در داخل) را دارند.

مخازن تحت فشار خارجی

مخازن تحت فشار خارجی در واقع مخازنی هستند که با شرایط خلا کار می‌کنند و باید برای فشار خارجی طراحی شوند. در غیر این صورت، ممکن است متلاشی شوند.

کاربردهای مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار می‌توانند حاوی گستره وسیعی از مواد باشند و در صنایع مختلف مانند صنایع شیمیایی، داروسازی، غذایی، نفت و گاز و پلاستیک به کار می‌روند. ماده استفاده شده در مخزن و کاربرد آن تعیین‌کننده فاکتورهایی مانند جنس مخزن، اندازه، شکل، دما و فشار در طراحی مخزن است.

استانداردهای طراحی مخازن تحت فشار

استاندارد اصلی برای طراحی این مخازن، ASME SECTION VIII است که توسط انجمن مهندسین مکانیک آمریکا تدوین شده و هر چهار سال یک بار مورد بازنگری قرار می‌گیرد. معیار تبعیت از این استاندارد بیشتر بودن فشار داخلی مخزن از 15psi است. کاربرد عمده آن‌ها در صنایع نفت و گاز می‌باشد.

اصول ایمنی در طراحی و ساخت مخازن تحت فشار

برای اینکه مخازن تحت فشار کارکردی ایمن داشته باشند، در فشار و دمای ویژه‌ای طراحی می‌شوند که اصطلاحاً فشار طراحی و دمای طراحی گفته می‌شود. طراحی و ساخت این‌گونه تجهیزات تحت فشار بدون اصول و استفاده از کدها و استانداردهای طراحی بسیار خطرناک و حادثه‌آفرین خواهد بود.

روش‌های ساخت مخازن تحت فشار

طبق استاندارد ASME SECTION VIII، روش‌های ساخت مخازن تحت فشار به دو دسته زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  1. جوشکاری
  2. فورجینگ

روش جوشکاری

در ساخت مخازن تحت فشار به روش جوشکاری، از روش‌های متعددی متناسب با متریال فلز پایه، نوع کاربری، میزان حساسیت در ساخت مخزن و کارگاه می‌توان استفاده کرد. از جمله روش‌های جوشکاری می‌توان به جوشکاری الکترود دستی، جوشکاری میگ، جوشکاری زیر پودری و جوشکاری تیگ اشاره کرد. در این روش پس از رول کردن بدنه مخزن و ساختن کلاهک آن، آن‌ها را به هم جوش می‌دهند.

روش فورجینگ

ساخت مخازن تحت فشار به روش فورجینگ برای مخازنی قابل اجراست که در آن‌ها جوش‌های طولی وجود ندارد. همچنین این روش برای فولادهای کم‌کربن و فولادهای کم‌آلیاژ قابل اجرا است.

نمونه‌های موفق ساخته شده توسط کران انرژی

شرکت کران انرژی بیش از 15 دستگاه مخزن تحت فشار برای صنایع مختلف نفت و گاز و صنایع شیمیایی ساخته است که مهم‌ترین آن‌ها ساخت پکیج بافرتانک برای فاز 13 و 14 پارس جنوبی بوده است.

تماس با ما