کندانسور هوایی یا هوا خنک (Air-Cooled Condenser):
انواع و کاربردها
کندانسور هوایی یا هوا خنک (Air-Cooled Condenser) نوعی مبدل حرارتی است که گرمای بخار ورودی به آن را به هوای محیط اطراف منتقل میکند. در این روش، برخلاف کندانسورهای تبخیری و آبی، از آب هیچ استفادهای جهت دفع حرارت نمیشود.
کاربردهای کندانسور هوایی
کندانسور هوایی یا هوا خنک برای کاهش دمای سیالاتی همچون آب طراحی شده و از جریان هوای آزاد برای این منظور استفاده میکند. در این کندانسور تنها از جریان هوا استفاده میشود و بر خلاف مبدل آبی یا تبخیری، از آب در آن استفاده نمیشود. از این رو، میتوان از این مبدلها در مکانهایی که دسترسی به آب دشوار است، به راحتی استفاده کرد.
ساختار و عملکرد کندانسور هوایی
کندانسورهای هوایی معمولاً از اجزایی از جمله لولههای فین دار و فنهای خنک کننده تشکیل شدهاند. در صورتی که ورودی این کندانسورها، بخار داغ یا بخار اشباع باشد، ابتدا دمای بخار کاهش یافته، سپس به مایع تبدیل شده و نهایتاً دمای مایع نیز کاهش مییابد.
در کندانسورهای هوایی، بخار داغ یا اشباع از داخل لولههای فین دار (Fintubes) عبور میکند. این لولهها به منظور افزایش سطح انتقال حرارت، فینگذاری میشوند. به این ترتیب، گرمای جریان بخار عبوری پس از جداره لوله، به فینهای متعددی که تعبیه شدهاند، منتقل میشود. انتقال حرارت به وسیله تعدادی فن محوری انجام میشود که جریان هوای محیط را به صورت اجباری از روی لولهها عبور میدهد و هوا بعد از جذب گرمای لولههای فین دار، به محیط آزاد بر میگردد.
انواع کندانسورهای هوایی
با توجه به حجم بخار عبوری، میزان دفع حرارت مورد نیاز، محدودیت فضای موجود جهت نصب، نوع کاربرد کندانسور و پارامترهای دیگر، انواع کندانسور هوایی را میتوان بر اساس شکل چیدمان باندل (مجموعه لولههای فین دار) به سه دسته تقسیم بندی کرد:
-
کندانسور هوایی V شکل
-
کندانسور هوایی افقی
-
کندانسور هوایی عمودی